Kerran vuoteen voi kukin euroalueen maa laskea liikenteeseen 2 euron erikoisrahan. Suomi on vuodesta 2004 lukien painanut vuosittain erikoisrahan ja tämän lisäksi kolmena vuonna on tullut jakoon myös euromaiden yhteinen erikoisraha.
Kaivelin kaappieni kätköistä esiin vanhan eurokolikkokansion ja päivittelin sitä ja yllätyin suuresti kun huomasin, että lompakkooni on vuosien varrella eksynyt useampikin Suomen erikoisraha, 9/13 tuloksena.
Ylhäältä vasemmalta lähtien (infoähky tiedossa):
- EU:n laajentuminen (2004)
"EU:n laajentumisen kunniaksi lyöty erikoiseurokolikko, ns. "risuraha". Versot kuvaavat EU:n laajentumista (10 uutta jäsenvaltiota). Kolikon ulkoasusta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti kuvanveistäjä Pertti Mäkisen ehdotus."
- YK:n juhlaraha (2005)
"Kuvassa on osa rauhankyyhkyä kuvaavasta palapelistä. Kolikko tunnetaan myös nimellä "Pala palalta" ja sen on suunnitellut taiteilija Tapio Kettunen."
- Äänioikeuden 100-vuotisjuhlat (2006)
"Kolikko on lyöty yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotisjuhlien johdosta. Yhtäläisen äänioikeuden säätänyt Suomen suuriruhtinaanmaan vaalilaki tuli voimaan 1.10.1906. Kolikon on suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Mäkinen."
- Ihmisoikeuksien julistuksen 60. juhlavuosi (2008)
"Suomen kolikossa on sydän ja sen sisällä ihminen. Sydämen alapuolella on teksti "HUMAN RIGHTS", maalyhenne "FI" sekä Rahapajan logo. Kolikon on suunnitellut Tapio Kettunen."
- Euro kymmenen vuotta (2009) Euromaiden yhteinen julkaisu
"Kolikon ulkoasu valittiin internetissä järjestetyllä äänestyksellä. Kolikon on suunnitellut kreikkalainen George Stamatopoulos."
- Suomen autonomia 200 vuotta (2009)
"Suomen autonomian aika alkoi Venäjän keisarin alaisuudessa vuonna 1809 Suomen sodan päätyttyä. Kolikkoon on kuvattu Porvoon tuomiokirkon profiili muistuttamaan Porvoon valtiopäivistä. Kolikon on suunnitellut Reijo Paavilainen."
- Suomen Pankki 200 vuotta (2011)
"Vuonna 2011 tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Aleksanteri I perusti Suomen Pankin. Suomen Pankki on maailman neljänneksi vanhin keskuspankki. Pankki perustettiin alun perin Turkuun, josta se siirrettiin Helsinkiin kahdeksan vuotta myöhemmin. Kolikon on suunnitellut taitelija Hannu Veijalainen."
- Helene Schjerfbeck (2012)
"Kansallisaarteisiimme kuuluvan taiteilijan syntymästä tuli vuonna 2012 kuluneeksi 150 vuotta. Schjerfbeck kulki urallaan rohkeasti kohti modernia ilmaisua, ja hänen kunniakseen lyöty juhlakolikko muistuttaa oman tien kulkemisen tärkeydestä. Kolikkoon on kuvattu yksi näkemys Schjerfbeckin pitkästä omakuvien sarjasta, jossa hän kuvaa itseään ja vanhenemistaan rehellisesti ja tunteellisesti. Kolikon on suunnitellut kuvanveistäjä Erja Tielinen."
- Eurosetelit ja -kolikot 10 vuotta (2012) Euromaiden yhteinen julkaisu
Kolikon yhteisen puolen ilmeestä päätti yleisö, joka äänesti suunnittelukilpailun voittajan esiraadin valitseman viiden parhaan työn joukosta. Kolikon on suunnitellut itävaltalainen Helmut Andexlinger. Erikoiseuro muistuttaa euron merkityksen kasvamisesta ihmisten elämässä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erikoiseurossa kuvattu laiva kuvaa euron merkitystä kaupankäynnille ja tehdas viittaa euron osaan teollisuudessa. Kolikossa esitetyt tuulivoimakeskukset muistuttavat katselijaa puolestaan euron osasta energiantuotannossa."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti